Daca doriti o evadare de weekend din tumultul Bucurestiului, intr-un loc linistit cu multa verdeata si pe marginea unui lac, acest loc este Mogosoaia. Situat pe malul lacului cu acelasi nume, la doar 15 km de centrul Bucurestiului, la Palatul Mogosoaia se poate ajunge in aproximativ 20-30 minute cu masina din centru orasului (in conditii de traffic de weekend) sau cu metroul până la Parc Bazilescu (magistrala M4), iar de acolo cu autobuzul 460 (circulă cam la o oră) sau maxi-taxi (care trec destul de frecvent). Preţul unui bilet este de aproximativ 4 lei.
Sa va povestesc mai intai cateva date istorice despre Palatul Mogosoiaia…
Palatul a fost construit in perioada 1698 – 1702 de catre Constantin Brancoveanu, in vremea in care era Domn al Tarii Romanesti. Odata cu decapitarea sa si a fiilor sai din 1714, la Istanbul, averea sa a fost preluata de Imperiul Otoman. Astfel, palatul in mainile turcilor, a fost transformat in han. A fost rascumparat ulterior de Stefan Cantacuzino, nepotul domnitorului Brancoveanu. Timpul a decis ca palatul sa fie devastat in mai multe randuri: in timpul razboiul ruso-turc, in timpul revolutiei de la 1821, in timpul primul razboi mondial. A intrat in posesia familiei Bibescu in 1830, familie care l-a si renovat in mai multe randuri. Martha Bibescu, figura cunoscuta si iubita de contemporanii sai, scriitoare sub numele Lucile Decaux, a indragit mult palatul si a reusit sa il faca locul preferat al policienilor si artistilor vremii, palatul cunoscand, pe vremea ei, o perioada de stralucire. In 1945, domeniul a fost nationalizat de catre guvernul comunist, urmand ca in 1949 acestia sa nationalizeze si palatul. Pana in 1957, cand a devenit sediul Muzeului National de Arta, cladirea a fost vandalizata. Ultima renovare a inceput in 1977, iar in prezent, in Palatul de la Mogosoaia se poate vizita Muzeul de Arta Brancoveneasca.
Stilul constructiei este stilul brancovenesc sau stilul arhitectural romanesc renascentist, prezentand o combinatie de elemente otomane si venetiene. Predominanta in arhitectura palatului este caramida, iar decoratiunile sculptate in piatra sunt de inspiratie orientala, dand un farmec aparte cladirii.
In prezent, Domeniul Mogosoaia reprezinta o interesanta atractie turistica, dar si un important centru cultural, fiind gazda a nenumarate evenimente muzicale, teatrale, de dans, etc.
Gradina de trandafiri care separa palatal de Lacul Mogosoaia mi-a placut in mod deosebit, dupa parerea mea este un loc foarte bun de facut poze, de altfel multe cupluri obisnuiesc sa isi faca pozele de nunta in acel loc.
Week-endul trecut am petrecut cateva ore foarte frumoase vizitand domeniu palatului, incarcandu-ne bateriile pe patura, in mijlocul unei oaze de verdeata, in timp ce copii alergau si se jucau pe iarba.
Mogosoaia beneficiaza si de un spatiu amenajat pentru picnic, astfel incat poate reprezenta o idee buna pentru o iesire in natura, la iarba verde.
12 comments
Skip to comment form ↓
Anda
June 3, 2013 at 11:32 AM (UTC 2) Link to this comment
Ce frumos este la Mogosoaia cand nu este invadata de bucuresteni! Sa nu mergi de 1 Mai sau in jurul acestei dati. Este, intr-adevar, un loc unde poti sa evadezi la doi pasi de marele oras
Lucian Hirsu
June 3, 2013 at 11:58 AM (UTC 2) Link to this comment
Anda, noi am fost pe ! Iunie si a fost destul de liber…
Anda
June 3, 2013 at 12:05 PM (UTC 2) Link to this comment
cred ca a contribuit si vremea capricioasa din week-end si, bineinteles, de 1 Iunie nu exista traditia gratarelor incinse 🙂
Lucian Hirsu
June 3, 2013 at 12:07 PM (UTC 2) Link to this comment
Sambata a fost vremea foarte frumoasa iar noi am vrut sa scapam de aglomeratia parcurilor bucurestene, in care iesim cu copilul la joaca…
Chiar a fost o experienta foarte frumoasa, pe care o vom repeta…
Anda
June 3, 2013 at 12:09 PM (UTC 2) Link to this comment
Am vazut in poze ca ati prins vreme frumoasa, dar spre dupa-amiaza s-a cam stricat, cel putin in sudul Bucurestiului. Asa cum a fost toata saptamana 🙁 Si mie imi place mult Mogosoaia, dar doar atunci cand poti sa te bucuri de tot… in liniste.
Lucian Hirsu
June 3, 2013 at 12:30 PM (UTC 2) Link to this comment
A fost desul de liniste…am traversat si parcul de pe marginea lacului…mi-a placut cum este amenajat…la intrarea in parc era mult agitatie, fum de mici, etc…dar in rest…parca treceai intr-o alta lume…
racoltapetru6
June 3, 2013 at 11:40 AM (UTC 2) Link to this comment
Când văd luciul acela albastru de apă, mă gândesc că acolo trebuie să fie multe soiuri de peşti; iar când mă gândesc la peşti, mă gândesc şi la momeala care ar prefera-o; iar când mă gândesc la momeală, îmi închipui că or fi şi râme pe sub iarba din parc; iar când mă gândesc la iarbă, mă gândesc şi la aerul curat care ar trebui să fie prin preajmă; iar când mă gândesc la aer curat, mă gândesc şi cât de mult avem nevoie de el…
Lucian Hirsu
June 3, 2013 at 12:01 PM (UTC 2) Link to this comment
Foarte interesanta incursiune logica…
Ana Maria
June 3, 2013 at 11:26 PM (UTC 2) Link to this comment
Ce fain…aveam si eu in plan sa ajung ultima oara cand am ajuns la Bucuresti, dar nu am reusit. Sper data viitoare :).
Lucian Hirsu
June 3, 2013 at 11:31 PM (UTC 2) Link to this comment
Ar fi frumos sa ajungi. Merita o scurta plimbare.
Povesti de calatorie
June 9, 2013 at 11:14 AM (UTC 2) Link to this comment
Am fost si eu aici si este un loc minunat, chiar ca te relaxezi! Plus ca in interior au loc diferite evenimente, cum ar fi concerte. Mai este vreo expozitie temporara in bucataria de vara?
Lucian Hirsu
June 9, 2013 at 11:23 AM (UTC 2) Link to this comment
Era o expoziție si când am fost noi, dar fiind cu copilul la alergat pe iarba, nu am intrat. Pe siteul lor au calendarul evenimentelor pe care le gazduiesc. Când găsim unul interesant ar trebui sa mergem.