DELICIILE GASTRONOMIEI TURCESTI

Atunci cand vizitezi Turcia, pe langa monumentele si locurile frumoase de vizitat, gastronomia reprezinta o atractie turistica in sine.

Pentru ca v-am tot povestit saptamana trecuta despre Turcia, ar fi pacat sa nu vorbim putin si despre arta bucatariei turcesti, care este una dintre cele mai cunoscute  si apreciate din Europa. Ea a fost influentata mult de varietatea si anturajul multicultural al Imperiul Otoman. Totusi, cel mai mare impact asupra gastronomiei turcesti, a facut bucataria greceasca si cea a Orientului Mijlociu, dar a primit un amestec si din traditiile bucatariei antice turcesti al Asiei centrale.

Turcia este un adevarat paradis pentru gurmanzi, oferind o experienta de neuitat prin combinatia excelenta a gusturilor.

Legumele cele mai frecvent folosite sunt: vinetele, ceapa, capia verde, fasolea, rosiile, usturoiul, castravetele si lintele. Salatele de legume sunt cele mai gustoase, daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi.

Printre fructe se numara: strugurii, pepenele galben, ciresele, lamaia, smochinele, piersicile, precum si diferite seminţe ca alunele, pistacia, nuca, migdalele şi sămânţa de brad.

Cele mai utilizate condimente sunt frunza de patrunjel, menta, cimionul, borşul, boia, etc.

Cele mai bune cascavaluri si  iaurturi se fac din lapte de oaie.

Orezul (pilav) si bulgurul (un amestec de grâu măcinat, fiert şi apoi uscat) sunt servite frecvent lângă mâncăruri. Fara orez nu se poate concepe bucataria turceasca.

Uleiul de măsline este forte mult folosit, mai ales pe teritoriile vestice a Turciei, unde se gasesc si cele mai multe plantatii. Boabele de masline se servesc pe platourile reci.

Painea se coace din faina de grau, orz şi porumb. Painea traditionala turceasca este pida (pita) si tandir ekmegi.

Carnea – turcii sunt consumatori de carne, iar mielul este animalul cel mai utilizat in scopuri culinare, dar si carnea de vita sau de pui sunt la mare pret; daca nu se pregateste sub forma de frigarui sau de kebab, carnea va fi, in cele mai multe cazuri, tocata si condimentata cu ajutorul mirodeniilor diversificate, foarte aromate si, uneori, exotice

Dintre felurile turcesti renumite de mancare am putea mentiona:
Döner kebap – poate cea mai cunoscuta specialitate, omniprezenta acum si in Romania, consta in carne stratificata pusa pe o tepusa verticala si facuta la foc direct si servita apoi intr-o pide (pita);

Döner kebap

Döner kebap

Şiş kebap – reprezinta carnea de miel sau de pui condimentata si facuta sub forma de frigaruie, la gratar;

Şiş kebap

Şiş kebap

Meze – reprezinta esenta bucatariei turcesti din perspectiva unui necunoscator si consta intr-o alaturare numeroasa de gustari diverse, servite la inceputul mesei; in prinicpal se vor regasi branza, iaurtul, vinetele, sarmale cu orez, chiftelute sau alte tipuri de salate

Meze

Meze

Menemen – este cel mai intalnit fel la micul dejun; este consistent, baza fiind alcatuita din oua, in care se amesteca apoi ceapa, rosii, ardei, masline si mirodenii, amestecul fiind gatit in unt incins sau in ulei de masline;

Menemen

Menemen

Karniyarik – foarte popular in familiile traditionale turcesti, reprezinta vinete amestecate cu ceapa, usturoi, rosii si carne tocata, tot amestecul, extrem de delicios, fiind facut apoi la foc mic, la cuptor;

Karniyarik

Karniyarik

Baklava – cel mai cunoscut desert turcesc,  care este foarte dulce, reprezentat de un foietaj stratificat, puternic imbibat in sirop de zahar si in miere, acoperit cu nuci pisate sau fistic;

Baklava

Baklava

Kadayif – reprezinta bobite marunte de foietaj, folosite ca suport pentru branza dulce siropata, care in final formeaza kunefe, o alta specialitate;

Kadayif

Kadayif

Sper ca v-am facut macar putin curiosi in ceea ce priveste gastronomia turceasca, daca nu sunteti deja familiarizati cu ea.

Print Friendly
This entry was posted in De prin lume adunate..., Turcia and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *